Paragrafen

Lokale heffingen

Lokale heffingen zijn gemeentelijke belastingen, rechten en retributies. Deze middelen worden ingezet ter dekking van de uitvoering van gemeentelijke taken. De gemeenteraad kan met het vaststellen van een verordening lokale heffingen invoeren, wijzigingen of intrekken. In de verordeningen zijn de tarieven opgenomen. De verordeningen worden via een separaat voorstel door de gemeenteraad vastgesteld.

Lokale heffingen worden onderscheiden in gebonden en ongebonden heffingen. Ongebonden heffingen behoren tot de algemene dekkingsmiddelen van de gemeente. De besteding ervan is niet gebonden aan een bepaalde taak. Gebonden heffingen, zoals de afvalstoffen- en rioolheffing, worden niet tot de algemene dekkingsmiddelen gerekend. Deze middelen zijn wel gebonden aan een bepaalde taak.
Voor de gemeentelijke dienstverlening worden leges, rechten en retributies geheven. Leges zijn gebonden heffingen. De kosten van de gemeentelijke dienstverlening worden doorberekend in de tarieven. Het beleid is er op gericht deze kosten zo laag mogelijk te houden.

Ongebonden belastingen

Gebonden belastingen

Onroerendezaakbelastingen

Afvalstoffenheffing

Parkeerbelastingen

Leges en rechten

Precariobelasting

Begraafrechten

Reclamebelasting

Havengeld

Toeristenbelasting

Rioolheffing

Beleid ten aanzien van de tarieven 2025
De tarieven in de begroting 2025 zijn met 3,7% geïndexeerd. Dit percentage is een gewogen index op basis van de loon- en prijsindices uit het Centraal Economisch Plan 2024 (CEP2024) van het Centraal Planbureau (CPB). Net als in voorgaande jaren hanteren wij daarbij een combinatie van 2/3e looncompensatie en 1/3e prijscompensatie.
Uitzonderingen hierop betreffen:

  • de tarieven voor de rioolheffing (3,57%), afvalstoffenheffing (2,0%) en de onroerende zaakbelasting (4,5%)
  • de toeristenbelasting (3,01%) en precariobelasting (3,8%)
  • de legesverordening en de tarieven die het Rijk heeft vastgesteld of gemaximeerd, zoals paspoorten of rijbewijzen.

Rioolheffing, afvalstoffenheffing en onroerende zaakbelastingen
De riool- en afvalstoffenheffing worden binnen de vastgestelde beleidskaders alleen verhoogd met een jaarlijkse indexatie van maximaal 2%. Rekening houdend met de tariefontwikkeling op basis van het vastgestelde kostendekkingsplan uit het Programma water en riolering 2022-2026 komt de stijging van de rioolheffing voor 2025 uit op 3,57%. De tarieven voor de afvalstoffenheffing stijgen met 2%. De onroerende zaakbelasting (OZB) wordt naast de jaarlijkse reguliere indexatie van 2%, aanvullend met 2,5% verhoogd. Conform  vastgestelde uitgangspunten bij de Perspectiefnota 2025-2028. Voor 2025 zijn de OZB-opbrengsten daarom met 4,5% geïndexeerd.

Toeristenbelasting en precariobelasting
Conform de besluitvorming bij de perspectiefnota 2021 worden de tarieven voor de toeristen- en precariobelasting, naast de gebruikelijke indexatie, in de komende jaren stapsgewijs verhoogd.

Legesverordening en gemaximeerde tarieven
De legestarieven worden berekend op basis van een kostendekkendheidsberekening. Voor paspoorten en rijbewijzen geldt dat, conform bestendige gedragslijn, het maximaal toegestane (Rijks)tarief in rekening wordt gebracht.

Deze pagina is gebouwd op 03/10/2025 14:35:44 met de export van 03/10/2025 14:33:19