Programmaplan

Leefbare wijken en dorpen

Strategisch doel:
Verbeteren van de leefbaarheid (sociaal en fysiek) in heel Almelo

Toelichting:
De inzet van ‘Leefbare wijken en dorpen’ is niet om alle wijken en dorpen naar een gemiddeld niveau te tillen, er is verschil tussen de wijken en dorpen en dat mag blijven bestaan. Wel willen we in de wijken waar de leefbaarheid onder druk staat zorgen dat de basis op orde is en blijft waarmee we stappen zetten in het vergroten van de leefbaarheid. Voor de wijken waar de leefbaarheid voldoende dan wel goed is, willen we de leefbaarheid op peil houden en daar waar mogelijk vergroten.

De definitie van RIGO volgend zetten we voor het verbeteren van de leefbaarheid in op de volgende werkvelden:

  • In de wijk of dorp is het schoon, heel en veilig.
  • Wijken en dorpen zijn meer sociaal toekomstbestendig
  • Wijken en dorpen zijn meer fysiek toekomstbestendig

Versterken van de integrale samenwerking in én met wijken en dorpen
Strategisch doel:
Versterken van de integrale samenwerking in en met wijken en dorpen.

Toelichting:
Om Almelo een levendige en vitale stad te laten zijn, is goede samenwerking nodig met én tussen inwoners, strategische partners als ook binnen de eigen gemeentelijke organisatie. De verschillende samenwerkingen en deze (integraal) bij elkaar te brengen vraagt de komende jaren de nodige aandacht.

We zetten daarom in op de volgende werkvelden:

  • Het versterken van participatie

door het verbeteren van bewonersparticipatie, overheidsparticipatie en participatie door maatschappelijke organisaties

  • Het versterken van het wijkgericht werken

door het verbeteren van de samenwerking tussen lijn- programma en wijksturing

Wat gaan we daarvoor doen?
De projecten en activiteiten die we voor leefbare wijken en dorpen uitvoeren dragen veelal bij aan het realiseren van de beide doelstellingen ‘.Willen we samen meer bereiken op het verbeteren van de leefbaarheid dan moeten we beter samenwerken. Andersom door de integrale samenwerking tussen partijen te verbeteren, kan samen meer worden bereikt voor de leefbaarheid in de wijken en dorpen. Daarom worden de activiteiten voor beide doelstellingen in één paragraaf en in één tabel weergegeven.

Om de leefbaarheid in Almelo te vergroten zetten we in op onderstaande activiteiten. Dit doen we zoveel mogelijk sámen met inwoners, externe partners en verschillende disciplines binnen de gemeentelijke organisatie. De wijkregisseur is hierbij vaak de aanjager en de spin in het web, hij /zij heeft contacten met zowel bewonersgroepen, wijkgerichte organisaties als de collega’s binnen de eigen organisatie.

Activiteiten

Omschrijving

Uitvoeren wijk- en dorpsopgaven

In 2023 zijn voor elke wijk en dorp een wijk/dorpsopgave gemaakt. De wijk- en dorpsopgaven beschrijven per wijk en dorp de strategische opgaven. In 2025 worden de wijk- en dorpsopgaven waar nodig herijkt en wordt per wijk/dorp een concreet jaarplan voor 2025-2026 geschreven. Dit doen we in nauwe samenwerking met woningcorporaties, maatschappelijke partners, inwoners en gemeentelijke organisatie.

In 2025 en 2026 geven we samen met de inwoners, woningcorporaties en andere partners uitvoering aan deze wijkopgaven. De wijkregisseur voert regie op het uitvoeren van de wijkopgave. En blijft hierbij inzetten op het beter samenbrengen van plannen en belangen van interne- en externe partners en inwoners. Zo komen we tot een integrale aanpak per wijk waarbij wordt gewerkt aan het op peil houden en verbeteren van de leefbaarheid in de wijken en dorpen.

Ondersteunen bewonersinitiatieven

Inwoners met een goed idee om hun woon- en leefomgeving te verbeteren en hier zelf mee aan de slag willen, worden ook in 2025 ondersteund. Dit kan gaan om een project voor een straat of buurt, maar ook om een plan voor een hele wijk, dorp of zelfs de hele stad. Iedereen met een goed idee krijgt de kans om dit uit te voeren. Zo zorgen we samen voor leefbare wijken en dorpen. We helpen initiatiefnemers waar nodig met advies, kennis, het werven van vrijwilligers en subsidies, het creëren van draagvlak in de buurt, met materiaal of met geld.

Almelo Buurt Samen

Almelo Buurt Samen is dé website voor bewonersinitiatieven in de gemeente Almelo. In 2024 startten we een pilot in de wijken Sluitersveld en Windmolenbroek. Via Almelo Buurt Samen kunnen bewoners geld ophalen voor hun initiatief, vrijwilligers werven en middelen verzamelen om hun initiatief uit te voeren. Alle huishoudens ontvangen per post een nieuwsbrief met waardebon die ingezet kan worden op de website AlmeloBuurtSamen.nl.
In 2025 vindt een evaluatie plaats. Bij een positieve evaluatie willen we Almelo Buurt Samen uitrollen over (een deel van) de andere wijken en dorpen.

Uitvoeren 'aanpak van onderop’

Met een ‘aanpak van onderop’ gaan we uit van de talenten en kwaliteiten die in een wijk aanwezig zijn. We starten vanuit wat er al is en bouwen dit verder uit vanuit de prioriteiten van de wijk. Een dergelijke aanpak vraagt om een goede samenwerking met verschillende partners zoals inwoners, woningcorporaties en welzijnswerk. Door sociale relaties tot stand te brengen en onvermoede capaciteiten van bewoners en organisaties binnen de buurt/wijk te mobiliseren, werken we van binnenuit aan een leefbare buurt. Het opbouwen van het benodigde vertrouwen kost echter tijd.

In 2024 is in verschillende wijken gestart met een dergelijke aanpak. Zo is in de Boomplaats (Ossenkoppelerhoek) en Binnenstad gestart met de ABCD-methode (‘Asset Based Community Development’), in Sluitersveld en Kerkelanden ontwikkelden we een eigen op de ABCD-methode gebaseerde aanpak. In de Riet gaan we met straatacties deur-aan-deur in gesprek met inwoners.

Ook al zijn we slechts een jaar bezig, zien we in 2024 al positieve effecten. In 2025 gaan we daarom door met deze werkwijze.

Leeflab

Met het Leeflab zetten we in op veerkrachtversterking van bewoners en het voorkomen van opvolgende problematiek. Bij een ingrijpende levensgebeurtenis is vaak te voorspellen welke problemen daarop volgen. Het Leeflab richt zich op vier pijlers: 1) beleid, 2) voorliggend veld, 3) sociaal wijkteam, 4) straatniveau. Door tegelijkertijd op alle vier de pijlers in te zetten maken we structurele impact.

Het Leeflab is in 2024 gestart is in de Riet als driejarige pilot en loopt dus door in 2025.  Het is een gezamenlijk project van het programma Sociaal en Vitaal, Uitvoering Sociaal en Wijkregie.

Wijkaccommodaties

Ook in 2025 blijven we werken aan de uitvoering van de vastgestelde visie op de gemeentelijke wijkaccommodaties* (7-11-2023) waarin de volgende twee speerpunten zijn vastgesteld. Allereerst is een wijkaccommodatie een plek waar de inwoners centraal staan, zich thuis voelen en elkaar kunnen ontmoeten. Ten tweede is een wijkaccommodatie een plek waar ondersteuning, preventie en informatie te vinden is.

Om de gewenste doorontwikkeling van de wijkaccommodaties te realiseren, wordt vanaf 1 januari 2025 de exploitatie en het beheer van zes van de tien gemeentelijke wijkaccommodaties overgenomen door de gemeente Almelo. Dit betreft de Schöppe, de Schelf, de Goossenmaat,  MFA Eninver, de Driehoek en Möll'nwiek. In het 2025 moet deze activiteit goed ingebed worden en in gang gezet zijn.
Het afwegingskader wordt herijkt en er wordt gestart met de uitvoering van dit herijkte afwegingskader.

Bij de overige vier wijkaccommodaties (’t Aahoes, ’t Brookshoes, ’t Dok en de Trefhoek) blijven de stichtingen van die wijkaccommodaties de exploitatie en het beheer uitvoeren. Zij kunnen hiervoor een subsidie aanvragen. Hiervoor wordt nieuw beleid vastgesteld en gestart met de uitvoering.  Het herijkte afwegingskader wordt hier in meegenomen.

*'de gemeentelijke wijkaccommodaties zijn: ‘t Aahoes (Aadorp), 't Brookshoes (Bornerbroek), 't Dok (Binnenstad), de Trefhoek (Sluitersveld), de Schöppe (De Riet) MFA Eninver (Wierdensehoek), de Goossenmaat (Nieuwstraatkwartier), de Driehoek (Ossenkoppelerhoek), de Schelf (Schelfhorst) en Mölln'wiek (Windmolenbroek)

Aanjagen verduurzamen (particuliere) woningen

In 2025 en 2026 blijven we, daar waar nodig, gerichte acties opzetten om inwoners te stimuleren hun woning te verduurzamen. Programma Klimaat en milieu en de wijkregisseurs zetten verduurzamingsacties op in buurten, zoals straatacties waarbij een energiecoach, bouwadviseur en/of energiefixer inwoners maatwerkadvies biedt over het verduurzamen van hun woning. Om de bewustwording voor duurzaamheid te bevorderen is er bij activiteiten in de wijk aandacht voor duurzaamheid. Bijvoorbeeld bij een braderie met een stand met informatie over verduurzaming waar inwoners terecht kunnen met vragen.

Stimuleren vergroenen van wijken

Een groene leefomgeving verbetert het welzijn van inwoners, gaat hittestress en verdroging tegen en heeft een positief effect op de biodiversiteit. In 2025 blijven we groene bewonersinitiatieven, zoals geveltuintjes en groenadoptie, stimuleren en ondersteunen. Dit doen we samen met de tuincoaches, de Groene Loper en projecten vanuit Natuur voor Elkaar.

Verder versterken we met het programma Almelo Groene Waterstad het groen en water op meerdere plekken in de wijken. Eind 2025 willen we het programma grotendeels hebben uitgevoerd.

Deze pagina is gebouwd op 03/10/2025 14:35:44 met de export van 03/10/2025 14:33:19