Programmaplan

Programma Stedelijke ontwikkeling

Strategisch doel:
Het realiseren van een veerkrachtigere, gezondere en inclusievere stad voor onze huidige en nieuwe inwoners en bedrijven, waarin we strategische keuzes maken die aansluiten bij de stedelijke, regionale en nationale opgave die we verwerken in de verstedelijkingsstrategie voor Twente. Hiermee versterken we onze regionale en nationale functie en bouwen we verder aan onze toekomst als aantrekkelijke stad voor onze bestaande en toekomstige inwoners, bedrijven en bezoekers. 

Met het opstellen van de Regionale Stedelijke Investeringsagenda 2030-2050 (RSIA) heeft Almelo samen met gemeente Hengelo, gemeente Enschede en de provincie Overijssel ervoor gezorgd dat Almelo door het Rijk benoemd wordt als een regio waar een schaalsprong mogelijk is.  

De RSIA heeft als doel om de potentie van Twente optimaal te benutten en daarmee een bijdrage te leveren aan de nationale opgaven waar we voor staan. We geven gehoor aan de wens van het Rijk om de verstedelijking niet alleen in de Randstad te accommoderen. We spelen in op de verhoogde aandacht die “de regio” heeft gekregen na het rapport “Elke regio telt”. 
De RSIA bevat alle ingrediënten om de ruimtelijke puzzel in Nederland versneld op te lossen. Almelo, Hengelo en Enschede zullen het stadsleven van de toekomst bieden. De drie Twentse steden bruisen van de energie, bedrijvigheid én nieuwe kansen. Dit gaat hand in hand met de ruimte, groen en kwaliteit van leven. In het netwerk van Europese economische topregio’s is Twente een krachtig vliegwiel. We bedenken niet alleen technologische topinnovaties, maar realiseren deze ook. Vanuit betrokken netwerken, hoogstaande kennis en toonaangevende ondernemingen in een groene omgeving. Oersterk, oplossingsgericht en veerkrachtig, gewoon zoals wij dat doen in Twente.  

Bij de uitwerking van de RSIA zal de focus liggen op het integraal afwegen en uitwerken van de stedelijke, regionale en nationale opgave, die we gaan verwerken in de verstedelijkingsstrategie* voor Twente (2030-2050). Dit zal ons bod zijn aan het Rijk voor de Nota Ruimte. Om te komen tot een verstedelijkingsstrategie voor Twente zal op strategische niveau een afweging gemaakt moeten worden welke bijdrage Almelo wil leveren en wat uiteindelijk ook kan leveren.  

Het is belangrijk dat het programma in 2025 de volgende stappen ondernemen: 

Activiteiten 2025

Omschrijving

Activiteit 1:
Integrale Samenwerking

 
We zetten in op een integraal strategisch kernteam (eenheid overstijgend) dat zich bezighoudt met de belangrijkste strategische opgaven voor Almelo, die ook op regionaal en op nationaal niveau van belang zijn. Het kernteam zal de verschillende opgaven integraal afwegen en coördineren.

Wij trekken nadrukkelijk op met andere Twentse gemeenten op verschillende thema's om de overkoepelende belangen in relatie tot de verstedelijkingsstrategie op elkaar af te stemmen en afspraken te maken.

Daarnaast nemen we deel aan de overlegstructuren met de regio en het Rijk in het kader van de verstedelijkingsstrategie voor Twente. Vanuit het programma zetten we in op een integrale coördinatie van verschillende thema's.

Activiteit 2:
Opgave in beeld

Door middel van groeiscenario's zullen mogelijke toekomstbeelden worden geschetst van Almelo. Dit zal helpen om te komen tot een toekomstbestendige en vitale stad en het bepalen van een bijdrage in regionale en nationale samenwerkingen.

Door inventarisering van bestaand beleid en bestaande strategische plannen zal in beeld worden gebracht welke direct of indirect invloed hebben op de fysieke leefomgeving en waar de blinde vlekken van onze opgave liggen.

In de omgevingsvisie wordt de vertaling van alle langjarige strategische ambities integraal afgewogen en samengebracht. Uiteindelijk zal dit leiden tot concrete beleidsdocumenten, programma’s en acties onder de omgevingsvisie.

Activiteit 3: Verstedelijkingsstrategie

We zullen aansluiten bij overlegstructuren voor en meeschrijven aan verstedelijkingsstrategie waar we samenwerken met verschillende partners (o.a. waterschap, onze regiopartners en het Rijk) om te komen tot een gezamenlijke strategie.We maken afspraken om te komen tot een uitvoering in de toekomst.

  • Voorwaarden afspreken met het Rijk
  • Aanvragen rijksregelingen
  • Regio specifieke zaken afstemmen met buurgemeenten en andere samenwerkingspartners
  • Door vertaling naar omgevingsvisie, programma's, beleid en/of projecten

Concreet zal het programma in 2025 en 2026  het volgende oppakken:

  • Een gezamenlijke verstedelijkingsstrategie opstellen voor Twente (Regionale Ontwikkelstrategie Twente - ROS Twente)
  • De Almelose bijdrage aan de verstedelijkingsstrategie verscherpen en verwerken.

Activiteit 4:
Brede welvaart**

Bij integrale gebiedsontwikkeling is het belangrijk om vanaf het begin een perspectief vanuit brede welvaart te hanteren. Concreet zal het programma in 2025 dit als afwegingskader opnemen in de omgevingsvisie.

Dat betekent dat we aandacht besteden aan:

  • Kwaliteit van de leefomgeving (zoals aanwezigheid van groen, lage geluidsoverlast, schone lucht, passende kwaliteit van publieke ruimtes en sociale cohesie).
  • Gevolgen voor toekomstige generaties.
  • De verdeling van baten en lasten over de relevante betrokken groepen (verdelingseffecten binnen en buiten de regio).
  • Extra aandacht richten op infrastructuur voor mogelijke knelpunten.
  • Agglomeratie-effecten en deze op waarde schatten.

* Een verstedelijkingsstrategie is een plan of beleid dat gericht is op het beheren, sturen of bevorderen van de groei en ontwikkeling van stedelijke gebieden. Deze strategieën kunnen verschillende doelstellingen hebben, afhankelijk van de specifieke behoeften en omstandigheden van een stad, regio of land. De verstedelijkingsstrategie van Twente zal effect hebben op de steden Almelo, Hengelo en Enschede, maar zal ook kansen bieden voor omliggende landelijke gemeenten in Twente.

** Brede welvaart is een 360 graden-review voor een beleidsterrein of onderwerp. Het CPB, PBL en SCP onderscheiden acht thema's die relevant zijn voor de mate van brede welvaart in een land: subjectief welzijn, gezondheid, consumptie en inkomen, onderwijs en opleiding, ruimtelijke samenhang en kwaliteit, economisch kapitaal, natuurlijk kapitaal en sociaal kapitaal.

Deze pagina is gebouwd op 03/10/2025 14:35:44 met de export van 03/10/2025 14:33:19