Crisisbeheersing en brandweer
Doorontwikkeling crisisorganisatie
De financiering van de inzet van de Veiligheidsregio met betrekking tot crisisbeheersing is geregeld via de Gemeenschappelijke Regeling Veiligheidsregio Twente. Wat betreft crisisbeheersing ligt in 2025 de focus op de doorontwikkeling van een flexibele en compacte organisatie. Daarnaast wordt aandacht besteed aan het anticiperen op veranderende risico’s, zoals noodweer, cyberincidenten en maatschappelijke onrust/sociaal incident. Ook de toenemende spanningen in de wereld en polarisatie krijgen de benodigde aandacht. In Almelo zorgen we dat we optimaal voorbereid zijn door scenario’s te oefenen, zowel ambtelijk als bestuurlijk, met externe partners zoals Urenco, door onze faciliteiten voor crisisbeheersing op orde te hebben.
Openbare orde en veiligheid
Jeugd en Veiligheid
In 2025 zetten we vooral in op Preventie met Gezag, waarbij we de risico’s beperken dat de meest kwetsbare Almelose jongeren afglijden naar ondermijnende en georganiseerde criminaliteit. Om dit te bereiken doen we verschillende interventies, variërend van het nauwkeurig in beeld brengen van kwetsbare jongeren waaruit een persoonsgerichte aanpak volgt, tot het vergroten van de veiligheid in en rondom scholen. Ook preventieve maatregelen die de weerbaarheid van jongeren vergroten worden nader uitgewerkt in 2025. Naast interventies zetten we in op intensivering van de samenwerking met netwerkpartners en maken we gebruik van landelijke expertise en bewezen effectieve interventies die door andere gemeenten zijn ontwikkeld en ingezet.
Zorg en Veiligheid
Nog steeds zien we veel casuïstiek waarbij sprake is van meervoudige en complexe sociale problematiek, met veiligheidsrisico’s, maar waarbij verschillende knelpunten een oplossing in de weg staan. We werken samen aan de doelstellingen die zijn gesteld in het programma Zorg en Veiligheid. In 2025 blijven we inzetten op het zo veel mogelijk voorkomen van deze veiligheidsrisico’s en daar waar deze ontstaan, zo snel en efficiënt mogelijk te de-escaleren. Dit doen we door de Aanpak Voorkomen Escalatie (AVE) verder door te ontwikkelen. Daarnaast door rode draden te halen uit de knelpunten en deze op de juiste plek te adresseren en op te lossen. Dat kan bij betrokken partners zijn (als onderdeel van de versterking van de samenwerking in het zorg- en veiligheidsdomein), maar ook via bestaande netwerken (bv G40 of de Twentse stuurgroep Zorg, Veiligheid en Straf) zodat knelpunten, bijvoorbeeld op het gebied van wetgeving, landelijk op de agenda komen.
Aanpak ondermijning
In 2025 versterken we de lijn die in 2024 is ingezet. Dat betekent dat we onze visie met betrekking tot de aanpak van ondermijning verder uitwerken, waaronder het verstevigen van de weerbaarheid. We versterken de integrale aanpak met andere partijen, zoals politie, douane en Omgevingsdienst Twente. Ook zetten we in op een versteviging van de samenwerking met het sociaal domein, de pandbrigade en de sociale recherche en regionaal met bijvoorbeeld het kenniscentrum mensenhandel. Specifiek zetten we in op het aanpakken van misbruik van vastgoed, mensenhandel en zorgfraude, ook om te voorkomen dat kwetsbare inwoners worden uitgebuit. We intensiveren de integrale controles om ondermijnende activiteiten aan te pakken en te voorkomen. De screening ‘Bevordering Integriteitsbeoordelingen door het openbaar Bestuur’ (Bibob) wordt onverminderd toegepast op vergunningen, zorgondernemingen en vastgoedtransacties, met als doel om malafide spelers te weren. En we organiseren bewustwordingsbijeenkomsten voor de interne organisatie en externe partijen om signalen van ondermijning te herkennen. We blijven investeren in het versterken van de meldingsbereidheid, bijvoorbeeld via Meld Misdaad Anoniem. Daarnaast versterken we de aanpak van heling via het Digitaal Opkoopregister- en Loket (DOR en DOL) en de informatie uitwisseling met het Regionaal Informatie- en Expertisecentrum (RIEC).
De wereld digitaliseert in een rap tempo. In 2025 gaan verder investeren in het data-gestuurd werken om sneller en effectiever te kunnen interveniëren tegen vormen van ondermijning. We blijven inzetten op innoverende (bestuurlijke) interventies om criminele samenwerkingsverbanden te verstoren.
Aanpak verstoring openbare orde
Op verschillende vlakken willen we de verstoring van openbare orde in 2025 tegengaan;
- Aanpakken van personen die tijdens uitgaansavonden de openbare orde verstoren, onder andere door ze op basis van de APV een tijdelijk gebiedsverbod op te leggen.
- Versterken van het cameratoezicht in de openbare ruimte. Dit willen we doen door het cameratoezicht uit te breiden naar enkele locaties waar de openbare orde met enige regelmaat (ernstig) verstoord wordt, maar waar nu nog geen gemeentelijke camera’s aanwezig zijn. Daarnaast willen we dit doen door, samen met de andere Twentse gemeenten die participeren in de regionale toezichtsruimte, te investeren in de kwaliteit van het cameratoezicht. In dat kader is het de ambitie om het uitkijken van de camera’s niet meer door een particulier beveiligingsbedrijf uit te laten voeren, maar door gemeentelijke boa’s. Dit heeft niet alleen als voordeel dat rechtstreeks gestuurd kan worden op de wijze waarop de camerabeelden worden uitgekeken, maar biedt ook betere mogelijkheden voor informatie-uitwisseling tussen de cameraobservanten en de politie.
- Oplossingen bereiken ten aanzien van personen met sociale problematiek, die in de binnenstad de openbare orde verstoren, door afspraken te maken met hulpverlenende instanties wat betreft de dagbesteding en begeleiding en handhavend op te treden waar dat nodig is. Daarnaast zorgen voor alternatieve voorzieningen waar deze personen gebruik van kunnen maken. Denk hierbij aan het Skaeve Huse project, inzet van bemoeizorg en de wijk-GGD en toeleiding naar zorg of beschermd wonen.
- Aanpak straatintimidatie; onder andere door de positieve norm uit te dragen en handelingsperspectief te bieden voor omstanders door deskundigheidsbevordering en de campagne ‘Ben je oké?’
- Aanpak digitale verstoring openbare orde; in het actieplan digitale veiligheid wordt aandacht besteed aan digitale verstoring van de openbare orde. Er worden veel verschillende acties uitgevoerd waarbij het doel is dat inwoners en ondernemers hun weerbaarheid ten aanzien van digitale criminaliteit verbeteren.
Versterken van de handhavingsorganisatie
In 2025 wordt een digitaal toezicht- en handhavingsdashboard uitgerold op basis van inkomende meldingen en interventies, waardoor meer inzicht komt in het type en aantal meldingen en trends. Hierdoor kunnen hotspots sneller herkend worden en kan gerichter en zichtbaarder worden gehandhaafd, op de plekken die de meeste aandacht vragen.
Binnen de beperkte beschikbare capaciteit kunnen daardoor betere prioriteiten worden gesteld. Het team moet anticiperen op de veranderingen in de maatschappij en de daarmee gepaard gaande uitbreiding van taken en uitdagingen die daarbij horen. In 2025 wordt verder gewerkt aan de taakaccenten van de Buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA’s), gericht op jeugd, ondermijning, wijkaanpak en stationsomgeving, horeca/evenementen, illegale bewoning en parkeren en verkeer.