Openbaar basisonderwijs/onderwijsbeleid en leerlingzaken
Versterken samenwerking professionals rondom het jonge kind
In mei 2025 organiseert de stuurgroep Het jonge kind (HJK) het congres “Vroeg Erbij’ voor Almelose professionals die werken met kinderen (en hun ouders) in de leeftijd van -10 maanden (Kansrijke Start) tot 7 jaar. In de stuurgroep (HJK) voert de gemeente het wettelijke overleg met o.a. het onderwijs over het onderwijsachterstandenbeleid (OAB) in Almelo. Dit wordt gefinancierd via de rijksmiddelen OAB die voor dit doel zijn geoormerkt. Het congres levert een bijdrage aan het versterken van de kwaliteit van het onderwijsachterstandenbeleid en verbetert de samenwerking tussen de professionals. Hierdoor wordt de doorgaande leer-, zorg-, en ontwikkelingslijn verbeterd waardoor onderwijsachterstanden bij jonge kinderen afnemen of worden voorkomen.
Versterken opvoedondersteuning in kindcentra
In 2025 willen we bij kindcentra met veel achterstandskinderen de ouderbetrokkenheid vergroten rondom de opvoeding en de ontwikkeling van hun kinderen. Door het inrichten van een ouderkamer bij deze kindcentra kunnen ouders van doelgroepkinderen gebruik maken van OAB-activiteiten zoals VVE-Thuis en extra opvoedondersteuning. Het aanbod wordt ontwikkeld en afgestemd in overleg met de kinderopvang en de school van het betreffende kindcentrum. In de ouderkamer kunnen ouders hun opvoedvragen stellen en kan lichte begeleiding worden aangeboden met als doel het voorkomen van achterstanden en het creëren van kansengelijkheid. Ook deze activiteit wordt gefinancierd vanuit de rijksmiddelen OAB.
Bevorderen van passend onderwijs
De samenwerkingsverbanden primair - en voortgezet onderwijs zijn er om passend onderwijs te bieden aan leerlingen die dit nodig hebben. Goede samenwerking met jeugdhulp en zo preventief en tijdig mogelijk inzetten van jeugdhulp is hierbij belangrijk. In 2025 willen we de onderwijs en jeugdhulp meer verbinden, zodat er een geïntegreerde aanpak ontstaat voor de ondersteuning van leerlingen. Daarnaast werken we nauw samen met de samenwerkingsverbanden en nemen deel aan het: Op Overeenstemming Gericht
Overleg (OOGO).
Het project KC Noorderkwartier
Het project KC Noorderkwartier omvat basisschool De Weier, basisschool De Wereldboom, SO Het Mozaïek, KDV Plus (kinderdagopvang, peuteropvang, BSO) inclusief twee gymzalen. De schoolbesturen hebben een gezamenlijke visie en planvorming opgesteld voor de vernieuwing van de voorzieningenstructuur in het onderwijs, gericht op de vorming van kindcentra. In het kader hiervan is besloten om te komen tot een gezamenlijk kindcentrum. Tevens is besloten om ook de vervangende nieuwbouw van SO Het Mozaïek in het kader van inclusief onderwijs onderdeel te laten zijn van dit nieuw te realiseren kindcentrum, dat gecompleteerd zal worden met KDV Plus en voorzieningen voor bewegingsonderwijs. Het is de ambitie een ‘breed’ kindcentrum te ontwikkelen voor alle kinderen van 0 - 12 jaar, inclusief kinderen die aangewezen zijn op extra ondersteuningsbehoeften vanuit het gespecialiseerd onderwijs.
Onderwijshuisvesting
Wij willen in de lijn met de ontwikkeling van de stad komende jaren een flink aantal schoolgebouwen vernieuwen of renoveren. Hiervoor hebben wij samen met de schoolbesturen, enkele (kind)partners en Avedan het IHP 2025-2028 opgesteld. Het IHP 2025-2028 is op 18 juni 2024 door de Raad vastgesteld. Samen met de schoolbesturen gaan wij in 2025 een voorbereidende fase in om een aantal projecten te kunnen realiseren.