Programmaplan

Programma Zorg en veiligheid

Strategisch doel 1:
Meer veilige situaties op persoons-, omgevings- en samenlevingsniveau bij kwetsbare inwoners.

Beoogde maatschappelijke effecten in 2026 bij strategisch doel 1:

  • Minder incidenten met veiligheidsrisico's door kwetsbare inwoners.
  • Minder overlast door kwetsbare inwoners.

Toelichting
Wat is daarvoor nodig?

Activiteiten 2025

Omschrijving

Actieplan onbegrepen gedrag

We richten ons in het actieplan onbegrepen gedrag op 9 bouwstenen, waaronder inbreng van personen met onbegrepen gedrag, vroegsignalering en passende zorg, ondersteuning en straf. Op al deze 9 bouwstenen worden al interventies uitgevoerd. We gaan aanhaken op regionale en landelijke ontwikkelingen en zullen onze interventies daarop aanvullen en prioriteren.

Optimaliseren AVE

Belangrijk binnen het programma Zorg en Veiligheid is het tijdig kunnen opschalen bij escalerende situaties en daarna met vertrouwen kunnen afschalen. Daarvoor hanteren we de AVE (Aanpak Voorkomen Escalatie). De ontwikkeling van AVE is in 2024 afgerond. In 2025 gaan we verder met de optimalisatie AVE. Binnen de optimalisatie van AVE richten we ons op (1) het tijdig opschalen en zo snel als mogelijk afschalen en (2) het leveren van maatwerk. Optimalisatie richt zich op knelpunten in op- en afschalen en samen met partners doen wat nodig is om deze op te lossen, zowel intern als extern. 

Vroegsignalering en waakvlamfunctie

We ontwikkelen samen met partners de vroegsignaleringsfunctie door, inclusief informatie-uitwisseling en monitoring. Dit betreft ook het inzichtelijk maken welke interventies na vroegsignalering ingezet kunnen worden om escalatie te voorkomen. Soms is het nodig om de vinger aan de pols te houden in casuïstiek: we noemen dat de waakvlamfunctie en onderzoeken de mogelijkheden om deze bij partijen in de stad te organiseren (denk aan zelfregie-centra en verschillende inloopvoorzieningen).

Passende zorg en ondersteuning bij complexe problematiek  

De focus ligt hierbij op het in kaart brengen van de aanwezigheid en kwaliteit van zorg en ondersteuning op gebied van triple problematiek (GGZ, verslaving en LVB). Samen met zorgpartners en het zorgkantoor worden mogelijkheden onderzocht om voor deze doelgroep met complexe problemen een goed alternatief te vinden, zodat zij niet tussen wal en schip vallen. Verder wordt er aangesloten op regionale ontwikkelingen en netwerken m.b.t. het organiseren van een dekkend zorglandschap, zowel binnen de WMO als de WLZ. 

Versterken zelfregie en inzet ervaringsdeskundigheid  

Samen met het programma Sociaal en Vitaal en Uitvoering Sociaal streven we naar meer inzet van ervaringsdeskundigheid. Vanuit verschillende disciplines en partners gaan we ervaringsdeskundigheid inzetten en samen werken we aan de borging van die inzet. Er is hierbij specifieke aandacht voor kwaliteit, opleiding, begeleiding en beloning. 

Opvolging in de wijk  

De inbreng van mensen met onbegrepen gedrag en hun omgeving (naasten en familie) heeft een belangrijke positie bij het bepalen van een persoonsgerichte en effectieve aanpak. In situaties met kwetsbare inwoners en veiligheidsrisico’s is aandacht nodig voor behoeften en signalen van de cliënten en diens omgeving. Daarom starten we met opvolging in de wijk. Dit doen we door naasten van mensen met onbegrepen gedrag te ondersteunen. Dit moet leiden tot meer begrip en inzicht, een gevoel van betrokkenheid en een ondersteunend netwerk zodat escalaties voorkomen kunnen worden.

Onderzoeken samenlevingsperfectief (vanuit het Leeflab)

Almelo is vanuit het programma Sociaal en Vitaal gestart met het Leeflab. Hierin wordt samen met partners gewerkt aan een duurzame verandering in de samenwerking. Een samenwerking waarin we elkaar goed weten te vinden en elkaar versterken ten behoeve van onze inwoners. Vanuit het programma Zorg en Veiligheid gaan we het perspectief van de samenleving op onbegrepen gedrag toevoegen aan de experimenten van het Leeflab. Hierbij richten we ons op het versterken van het gevoel van regie op eigen leven. Daarbij is er aandacht voor de directe omgeving en andere gezinsleden en voor signalering in de wijken. 

Voortzetten pilot Wijk GGD en actieonderzoek

In pilot van de wijk-GGD’er voeren we een actieonderzoek naar de effectiviteit van deze inzet. In 2025, als het laatste jaar van de pilot, verwachten we de eerste uitkomsten.

Deze pagina is gebouwd op 03/10/2025 14:35:44 met de export van 03/10/2025 14:33:19