Programmaplan

Programma Klimaat en milieu

Strategisch doel:
In Almelo wordt jaarlijks meer energie bespaard.  

Operationele doelen:

  1. Inwoners en ondernemers gaan aan de slag met verduurzamen en wij ondersteunen hen.
  2. In 2026 zijn tenminste 2.000 woningeigenaren ondersteund met isoleren.

Toelichting
Isoleren is de eerste stap naar verduurzamen. Door meer energie te besparen, hoeft er minder energie opgewekt te worden. Almelo heeft ruim 34.000 woningen en 5.000 andere gebouwen. Op nieuwbouw na moeten deze gebouwen in meer of mindere mate worden verduurzaamd. De woningcorporaties zijn verantwoordelijk voor het verduurzamen van hun eigen (huur)woningen met als het doel dat deze woningen in 2028 gemiddeld energielabel B hebben. Een megaklus die om gezamenlijke afspraken vraagt.
Ook particuliere woningeigenaren moeten aan de slag om te verduurzamen. Datzelfde geldt voor eigenaren van maatschappelijk vastgoed en bedrijfspanden. We stemmen de activiteiten af met de stedelijke ontwikkelingsprojecten. Om de doelen te bereiken, werken we samen met Leefbare wijken en dorpen, Stedelijke Ontwikkeling, programma Economie en arbeidsmarkt, programma Zorg en veiligheid en Uitvoering Sociaal.

Activiteiten 2025

Omschrijving

Uitvoering Plan van aanpak inclusieve energietransitie: Aanjagen van bewustwording en advisering van inwoners die belemmeringen ervaren bij het verduurzamen van hun woning

Energiebesparing is een essentieel van verduurzaming. Wij ondersteunen inwoners om hun woning te gaan verduurzamen en daarmee het comfort in de woning te verhogen. We bieden via onder andere het energieloket voorlichting en handelingsperspectief. Daarnaast worden energiecoaches inzet om:

  • We zoeken inwoners op en gaan met ze in gesprek. Bijvoorbeeld door deel te nemen aan buurtbijeenkomsten, op markten en via voorlichtingsbijeenkomsten. Hierdoor willen we in gesprek komen met inwoners die niet zelfstandig gaan verduurzamen.  
  • Het energieloket is een website met helpdesk voor inwoners die zelfstandig aan de slag gaan.
  • De energiecoaches geven inwoners met een eigen woning een onafhankelijk, op maat gemaakt advies om te verduurzamen en kijkt van welke landelijke regelingen de inwoner gebruik kan maken. Deze inwoner gaat daarna zelf aan de slag met het opvragen van offertes en het vervolgtraject.

Met de inzet van de specifieke uitkering energiearmoede van het Rijk ondersteunen wij inwoners met een smallere beurs om wooncomfort te verbeteren en energiearmoede te bestrijden. Deze inwoners kunnen gebruik maken van:  

  • De FIXbrigade die huurders helpt met inzicht in gedrag en kleine energiebesparende maatregelen aanbrengt in de woning.
  • De bouwadviseur voor eigenaar-bewoners van een woning gebouwd voor 1983, met een WOZ-waarde lager dan 281.000 euro (peildatum 1-1-2022). De bouwadviseur kan ondersteunen bij het maken van een verduurzamingsplan, het zoeken naar subsidies/leningen en het opvragen en beoordelen van offertes. De bouwadviseur kijkt eveneens naar benodigde bouwtechnische verbeteringen.

Uitvoering Lokale Aanpak Isolatie (NIP-LAI)

Het Rijk initieert een Nationaal Isolatieprogramma en Almelo heeft hier middelen uit verkregen voor en lokale aanpak. De lokale aanpak is voor woningen met een maximale WOZ-waarde van 281.000 euro (peildatum 1-1-2022).
Woningeigenaren met een woning onder de grenswaarde kunnen hierdoor gebruik maken van een gemeentelijke voucherregeling voor isolatie van maximaal 1.750 euro. Deze voucher is beschikbaar voor 2.995 woningeigenaren. In 2025 wordt de derde tranche van de SPUK-LAI aangevraagd. Het Nationaal Isolatieprogramma is beschikbaar tot 2030.
Het doel is om in 2025 1.000 vouchers te verstrekken.

Wij faciliteren in het kader van het Nationaal Isolatieprogramma waar mogelijk lokale initiatieven, zoals gezamenlijke inkoop van energiebesparende materialen.

Lobby voortzetten richting Rijk samen met Enschede en Hengelo en G40

Wij lobbyen bij het Rijk voor middelen om de energietransitie toegankelijker te maken, specifiek voor inwoners die in energiearmoede leven. Daarnaast onderzoeken we gezamenlijk met onze samenwerkingspartijen opschalingsmogelijkheden voor deze megaopgave. Dit doen we samen met woningcorporaties, marktpartijen, financieringsinstanties, onderwijsinstellingen en de provincie Overijssel. In 2025 start de uitvoering van de eerste pilot van de Renovatiedeal.  In de Aalderinkshoek gaan we samen met Beter Wonen huur- en koopwoningen verduurzamen.

Deze pagina is gebouwd op 03/10/2025 14:35:44 met de export van 03/10/2025 14:33:19