Programmaplan

Programma Klimaat en milieu

Strategisch doel 2:
In 2026 wordt meer duurzame energie opgewekt. Duurzame energie wordt deels lokaal opgeslagen.

Operationele doelen:

  1. In 2026 zijn - om in het jaar 2030 te voldoen aan de vastgestelde RES-opgave - relevante vergunningen bij de provincie aangevraagd en bestemmingsplanprocedures voor de opwek van duurzame zonne- en windenergie doorlopen.
  2. Minimaal 50% van de nieuwe opwek van duurzame energie is in lokaal eigendom.

Toelichting
Elke gemeente in Nederland draagt bij aan de landelijke hoeveelheid duurzaam opgewekte energie. Een deel van de energie die in Almelo wordt opgewekt wordt ook in Almelo gebruikt, het overige deel wordt via het elektriciteitsnet elders gebruikt. Bij de opwek van duurzame energie komt geen CO2 vrij, daarom draagt duurzame energieopwekking bij aan onze duurzaamheidsdoelstellingen. Hierbij gaat het om zonne- en windenergie. In Almelo is de komende jaren sprake van netcongestie. Dat houdt in dat het elektriciteitsnet ‘vol’ zit en er geen nieuwe gebouwen kunnen worden aangesloten of duurzaam opgewekte energie kan worden terug geleverd. Een andere manier van energie opslaan kan een tussentijdse oplossing zijn, maar netcongestie kan innovatie juist ook aanjagen. Een optimale verhouding tussen opwekking van duurzame energie uit zonne-energie (40%) en windenergie (60%) draagt bij aan een stabielere energievoorziening en betere benutting van het elektriciteitsnet.  

Activiteiten 2025

Omschrijving

Zon op particuliere daken en op kleine bedrijfsdaken

Er is vooralsnog geen sprake van netcongestie voor woningen en kleine aansluitingen bij bedrijven. Particuliere eigenaren en eigenaren van kleine bedrijfspanden blijven we stimuleren om zonnepanelen op hun dak te leggen.

Energieopslag en slimme netwerkcongestie oplossingen

We stimuleren en faciliteren initiatieven die betrekking hebben op energieopslag en oplossingen met betrekking tot de netcongestie, zoals (virtuele) energiehubs waaronder de Waterstofhub, Dollegoor Turfkade, XL en bedrijvenpark Twente-Noord, energie-uitwisseling tussen bedrijven en energieopslag in accu’s.

Lokaal eigendom stimuleren en faciliteren

Lokaal eigendom van duurzame energieproject stimuleert de betrokkenheid van de omgeving bij een energieproject en zorgt ervoor dat de revenuen van het project lokaal blijven. Beleid voor lokaal eigendom is in het voorjaar van 2024 vastgesteld. Bij projecten zoals het energiegebied Almelo, Tubbergen, Twenterand (ATT) en de Duurzaamheidsroute A35, wordt lokaal eigendom gestimuleerd. We gaan voor 100% lokaal eigendom, de ondergrens is 50% lokaal eigendom. Onze rol is om dit te stimuleren en faciliteren.

Lobby inzake netcongestie

Zowel het terug leveren als afname van elektriciteit is een probleem in Almelo (bij grootverbruikers). Onze inzet is een oplossing op de korte termijn waarbij we bij de netbeheerders lobbyen voor een innovatieve aanpak om ruimte te creëren op het elektriciteitsnet. Bijvoorbeeld door middel van energie-uitwisseling tussen bedrijven.
Samenwerking met andere overheden verloopt via de Energyboard, PMIEK en de provinciale Energievisie en via de Energiestrategie Twente 2.0.
Netcongestie raakt vele disciplines binnen de gemeente en moet daarom breder opgepakt worden. We werken samen met mobiliteit, planologie, economie en stedelijke ontwikkeling.

Doorontwikkeling van energieopwekking door windenergie in Almelo noord

Samen met de gemeenten Tubbergen en Twenterand werken we aan de doorontwikkeling van de realisatie van windenergie.

Project Duurzaamheidsroute A35

In 2025 wordt de planologische procedure (PIP) afgerond waarmee de ruimtelijke inpassing van de Duurzaamheidsroute A35 mogelijk gemaakt wordt en verdere besluitvorming plaats kan vinden. Daarna kan met de ontwikkeling en realisatie gestart worden.

Energiestrategie Twente [RES] 2.0

De Regionale Energiestrategie gaat verder als de Energiestrategie Twente 2.0. Binnen de Energiestrategie Twente ligt de focus op de warmtetransitie, groengas en het aanpakken van netcongestie.

Beheer omgevingsfonds(en)

Een van de afspraken uit het participatieproces van Aadijk 2 is het oprichten van een omgevingsfonds. Dit fonds is in 2025 operationeel.

Deze pagina is gebouwd op 03/10/2025 14:35:44 met de export van 03/10/2025 14:33:19