Strategisch doel:
In 2026 hebben we een beter werkend ecosysteem waardoor onze kwetsbare inwoners zich beter redden met minder hulp van de overheid en mentaal weerbaarder en veerkrachtiger zijn.
Operationele doelen:
- We helpen Kwetsbare inwoners eerder met hun mentale problemen;
- Onze inwoners voelen zich veerkrachtiger;
- Onze inwoners voelen zich minder eenzaam.
Toelichting
Het meest recente Regiobeeld Twente (juli 2023) biedt een gedetailleerd inzicht in de gezondheidsstatus en zorgbehoeften van de inwoners van Twente, inclusief de specifieke cijfers voor Almelo. Dit regiobeeld toont aan dat er aanzienlijke uitdagingen zijn op het gebied van mentale gezondheid, waarbij Twente en specifiek Almelo, slechter scoort dan het landelijk gemiddelde.
Volgens de meest recente jeugdmonitor van de GGD Twente ervaart 52% van de jongeren regelmatig stress. In 2021 was dit een percentage van 43 %. Almelo wijkt daarbij ook nog eens in negatieve zin af van zowel het landelijke gemiddelde als het gemiddelde in Twente (50%). De cijfers tonen ook dat de ervaren eenzaamheid onder volwassenen in Twente, inclusief Almelo, hoger ligt dan elders in Nederland. De cijfers tonen ook dat de ervaren eenzaamheid onder ouderen in Twente, inclusief Almelo, hoger ligt dan elders in Nederland.
De komende jaren blijven we investeren in preventie: signaleren en versterken. Door de samenwerking met partners te versterken werken we aan netwerken waarin we eerder signaleren, kunnen anticiperen op wezenlijke levensgebeurtenissen (life-events) en veerkracht kunnen versterken. Hierdoor voorkomen we escalatie en opvolgende problematiek daar waar kan en nodig. Inwoners zullen dus eerder en gerichter geholpen worden.
We zijn gestart met het Leeflab en Mentaal gezond Almelo waarin we samen met partners werken aan een duurzame verandering in de samenwerking. Een samenwerking waarin we elkaar goed weten te vinden en elkaar versterken ten behoeve van onze inwoners.
Als inwoners mentaal krachtiger zijn, is de kans op overlast of veiligheidsrisico’s (voor zichzelf of voor de omgeving) ook kleiner. Vanuit het programma Zorg en veiligheid wordt specifiek aandacht besteed aan passende zorg voor inwoners die een veiligheidsrisico vormen. Op deze manier ontwikkelen we een doorgaande lijn voor deze inwoners.
Activiteiten 2025 | Omschrijving |
---|---|
Mentaal gezond Almelo | Met het bestuurlijk commitment van Dimence, Tactus, de FEA, MensdoorMens, Avedan en Menzis is de go gegeven voor de verdere uitwerking en implementatie van het nieuwe ecosysteem mentale gezondheid voor volwassenen, oftewel de beweging naar een nieuwe ggz. Waarin naast de formele ggz-behandelingen, meer ruimte komt voor informele ggz, zelfregie- en herstel en ervaringsdeskundigheid. Hiermee worden inwoners van Almelo beter, eerder en anders geholpen als ze psychisch vastlopen. Via de Twentse Koers zijn twee projectleiders gestart om de verdere ontwikkeling en uitwerking binnen Almelo te sturen en begeleiden en daar waar mogelijk uit te breiden naar de Regio.
In deze verander ateliers zullen medewerkers van de samenwerkingspartners een gezamenlijke werkwijze ontwikkelen op de betreffende onderwerpen. In 2025 zullen de eerste pilots starten. |
Zelfregie en herstel | Door de groter wordende vraag naar de inzet van ervaringsdeskundigen is het noodzakelijk dat het Zelfregiecentrum verder gaat professionaliseren en daar waar mogelijk uitbreiden. Hierin wordt nadrukkelijk de samenwerking gezocht en versterkt met andere organisaties die ook met ervaringsdeskundigen werken zodat er een lokaal en mogelijk regionaal netwerk ontstaat waarin afspraken gemaakt kunnen worden over bijvoorbeeld kwaliteit. In samenwerking met het Programma Zorg en veiligheid is een projectleider ingehuurd om het huidige zelfregiecentrum te begeleiden bij het maken van een plan van aanpak hierop. |
Communicatie over mentale weerbaarheid | Via de social mediakanalen, de gemeentelijke pagina in de h-a-h-krant Almelo's Weekblad, onze eigen informatiekrant Gezond in Almelo en de Twentse Koers blijven we inzetten op communicatie met onze inwoners over thema's als eenzaamheid, dementie en mentale weerbaarheid. Om taboes te doorbreken, noaberschap te stimuleren en handelingsvaardigheid bij te brengen. |
Implementeren actieplan | Ook in 2025 blijven we inzetten op het actieplan eenzaamheidsbestrijding 2023-2026. Gefocust wordt op:
|
Leeflab | Het Leeflab is een 3-jarig sociaal experiment, gestart in 2024 en dus doorlopend in 2025, waarin samen met de partners in de wijk de Riet (politie, woningbouw, welzijn, wijkteam etc.) onderzocht wordt op welke manier er beter en sneller geanticipeerd kan worden op wezenlijke gebeurtenissen (live-events) zodat afname in veerkracht door deze gebeurtenissen voorkomen wordt. De te ontwikkelen werkwijze is gericht op preventie: signaleren en versterken (veerkracht versterken). In dit project werken we samen met Stichting Erwelzijn, de Provincie en Saxion. Het is een gezamenlijk project van het programma Sociaal en Vitaal, Uitvoering Sociaal en Wijkregie. In Q4 van 2023 heeft een kwartiermakers fase uitgewezen dat om wezenlijk impact te kunnen maken meer inzet nodig is op zes onderwerpen: Inwoners/participatie, Netwerk/ samenwerking, Wijkteam, Welzijn, Beleid en Plan-do- check act/monitoring.
|
Mentale gezondheid jeugd | Het versterken van mentale weerbaarheid bij de jeugd is een investering in de toekomst. In 2024 is gestart met de Rijke Schooldag voor het Voortgezet Onderwijs waarbij het thema "oriëntatie op jezelf en de wereld" is opgenomen. Deze zal in 2025 worden doorgezet. |
Aanpak Licht Verstandelijke Beperking (LVB) | In Almelo komt problematiek gerelateerd aan licht verstandelijke beperking vaak voor. De sociale wijkteams en huisartsen krijgen er steeds meer mee te maken. Vanuit de programma's Sociaal en Vitaal en Zorg en Veiligheid is aansluiting gezocht bij het Netwerk LVB en project Langer zelfstandig wonen binnen de Twentse Koers. |
Doorontwikkeling inloopvoorzieningen | Almelo kent verschillende inloopvoorzieningen, zoals Mens door Mens en wijkkamers. Deze algemene preventieve voorzieningen zijn laagdrempelig bereikbaar voor onze inwoners en verminderen de druk op de indicatieve zorg. Komende periode onderzoeken we of de inloopvoorzieningen kunnen uitbreiden in omvang maar mogelijk ook door meer of ander aanbod binnen de huidige voorzieningen. Deze zoektocht doen we samen met het Programma Zorg en Veiligheid en Mens door Mens. De omvang van de organisatie moet beter aansluiten bij de vraag. |
Dementievriendelijk Almelo | Om naar een dementievriendelijk Almelo toe te werken zetten we in op:
|