Programmaplan

Programma Sociaal en vitaal

Strategisch doel 2:
Onze inwoners zijn zich bewuster van de noodzaak om gezond en vitaal te leven.

Operationele doelen

  • Onze inwoners vinden gezond en vitaal leven belangrijk;
  • Meer inwoners sporten

In 2023 zijn de gemeenten partner geworden van het Gezond en Actief Leven Akkoord dat op landelijk niveau is afgesloten. In 2040 moet er sprake zijn van gezonde generaties. Om dit te bereiken wordt van gemeenten gevraagd om een actieve samenwerking te smeden tussen sociaal domein en zorg, en binnen de gemeentelijke domeinen  initiatieven te ontwikkelen om de gezondheid en een actieve leefstijl van de inwoners te bevorderen. Daarnaast is het van belang dat er op regionaal niveau samengewerkt wordt met andere gemeenten, Samen Twente, Twentse Koers en Menzis. Samen zorgen we voor een regionale preventie-infrastructuur.
De opdracht vanuit het GALA betekent voor de gemeente Almelo dat we versterkt inzetten op onze bestaande doelstellingen binnen het programma. In 2025 wordt het plan van aanpak Integrale gezondheid in Almelo verder uitgevoerd. We zoeken hierbij versterking van coalities en verbinding van bestaande initiatieven aan gezondheidsdoelstellingen, zoals wijkevenementen, wijkkamers, etc. Waarbij we er zorg voor willen dragen dat gezondheid integraal onderdeel wordt van nieuw op stellen dan wel aan te passen visies  (zoals mobiliteitsvisie en omgevingsvisie).

Activiteiten 2025

Omschrijving

Voortzetten en uitbreiden preventieagenda op thema’s gezondheid en vitaliteit.

In 2025 zorgen we voor een sluitende infrastructuur en een verbeterde ketensamenwerking op het gebied van preventie. De opbrengsten van het leefstijlcongres in november 2024 zullen hierbij een belangrijke rol gaan spelen.
Vanuit diverse disciplines blijven we nieuwe activiteiten opzetten en bestaande activiteiten voortzetten zoals Leefstijlapotheek, leefstijlmakelaar, diabetes challenge, een jongeren kookclub etc.
Het bewegen in de wijkkamers wordt uitgebreid en regulier gemaakt.

Scheiden zonder schade wordt onderdeel worden van het nieuwe zorglandschap.Waarmee te laat ingezette zorg en zwaardere zorg voorkomen zullen worden.

Communicatie over vitaal en gezond leven

Via de social mediakanalen, de gemeentelijke pagina in de h-a-h-krant Almelo's Weekblad en onze eigen informatiekrant Gezond in Almelo blijven we inzetten op communicatie met onze inwoners over vitaliteit en gezondheid. Om het belang te agenderen en in gesprek te blijven over het stimulerend aanbod.

Integraal gezondheidsbeleid

De vanuit het Rijk beschikbaar gestelde meerjarige (2023- 2026) Specifieke Uitkering Brede gezondheid (SPUK), behorende bij het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA), geeft ons de mogelijkheid en verplichting om te werken vanuit één integraal gezondheidsplan.
In dit plan wordt aandacht geschonken aan de onderwerpen sport, combinatiefunctionaris sport en cultuur, terugdringen gezondheidsachterstanden, kansrijke start, mentale gezondheid, aanpak overgewicht, valpreventie, vroegsignalering alcohol, mantelzorg, eenzaamheidsbestrijding, welzijn op recept, versterken van de sociale basis en van de leefomgeving. In de jaren 2024 – 2026 wordt dit plan uitgevoerd. Binnen de verplichte onderdelen vallen activiteiten die al bestaan in Almelo, alsook nieuwe activiteiten zoals: Kind naar Gezond Gewicht, het Leeflab en de ABCD methode en de nieuwe samenwerkingsovereenkomst JOGG (preventie).

Valpreventie

De aandacht blijft gericht op een sluitende keten valpreventie, met een tijdige risicosignalering bij ouderen en een passend aanbod van activiteiten.
De onderlinge samenwerking in de kring fysiotherapeuten is in 2024 gegroeid.
De focus in 2025 blijft op het betrekken van meer organisaties van zorg en welzijn bij valpreventie opdat we meer mensen in beeld krijgen en een breed aanbod ontstaat.

Terugdringen gezondheidsverschillen in relatie tot wijkopgaven

Een succesvolle  aanpak van gezondheidsverschillen vraagt om een aanpak die past binnen de infrastructuur en bij de inwoners van een buurt. Er wordt daarom per wijk gekeken welke initiatieven om ondersteuning vragen. Daarnaast zijn sportbuurtcoaches actief om bewoners te stimuleren meer in hun eigen omgeving te bewegen.
In de wijk Schelfhorst wordt ingezet op het gebruik van de motoriekroute door inwoners onder begeleiding van fysiotherapeuten.

Samenwerking ZGT

Samen met het programma Economie en Arbeidsmarkt wordt gewerkt aan een samenwerkingsovereenkomst met het ZGT op de terreinen economie, arbeidsmarkt, stadspromotie en zorg.
Daarbij wordt ingezet op een promotieplaats bij het ZGT, waarbij een app wordt ontwikkeld "Perfect Fit" om de leefstijl van inwoners met (dreigende) diabetes te verbeteren. Hierbij wordt samengewerkt met lokale huisartsen en zorgpartners.

Voortzetting project Zorg en technologie

We blijven inzetten op de mogelijkheden van zorgtechnologie zodat kwetsbare inwoners zelfredzaam blijven en langer zelfstandig kunnen blijven wonen.
We werken samen met TZA (Technologie en Zorg Academie, specifiek de leerkring gemeenten) en met Twentse Koers (project Lang zult u wonen).
Er wordt ingezet op een probeerservice van zorgtechnologie voor de Almelose inwoners.

Deze pagina is gebouwd op 03/10/2025 14:35:44 met de export van 03/10/2025 14:33:19