Programmaplan

Programma Sociaal en vitaal

Strategisch doel:
Onze 0-23 jarige Almeloërs groeien gezonder en vitaler op en ze ontwikkelen hun talenten beter.

Operationele doelen

  • Elk kind dat meedoet aan de rijke schooldag heeft een stijging in de eindresultaten groep 8 en/of in zijn of haar sociaal emotionele ontwikkeling;
  • Het percentage schoolaanwezigheid groeit;
  • Onze 12-18 jarigen voelen zich vitaal en doen mee aan onze samenleving;
  • Het gemiddelde cijfer dat kinderen zichzelf geven voor hun welbevinden groeit.

Toelichting
We werken aan gelijker kansen voor kinderen zodat we in ieders belang naar een gelijkere maatschappij toewerken.
We zetten onder andere hierbij vanuit het programma, naast het reguliere curriculum, in op extra activiteiten zoals sport, cultuur, techniek of welbevinden op scholen. Wij doen dit grotendeels vanuit de rijkssubsidie School en omgeving die het onderwijs hiervoor ontvangt. Dit betreft subsidie voor 8 basisscholen en 2 voortgezet onderwijslocaties. De subsidieregeling vanuit dit programma loopt tot einde van schooljaar 2024 – 2025. Echter in het regeerakkoord op hoofdlijnen wordt aangegeven dat na de projectperiode de subsidie beperkt gaat worden tot 5% van de zwaarste scholen. De consequenties hiervan voor de lokale inzet zijn op dit moment nog niet duidelijk, maar ontwikkelingen kunnen leiden tot het maken van andere keuzes.
Het tegengaan van kansenongelijkheid is een opdracht voor iedereen. Het verbinden van de drie leefwerelden – school, thuis, omgeving – is heel belangrijk in de aanpak van gelijke kansen. Hier raakt het tegengaan van kansenongelijkheid ook de opdracht vanuit de hervormingsagenda jeugd waar het gaat over de samenwerking tussen onderwijs en kinderopvang op de thema’s sociale en pedagogische basis, normaliseren en collectief aanbod van hulp.

Activiteiten 2025

Omschrijving

Steungezinnen

Vanaf 1 september 2024 starten we met een nieuwe vorm van opvoedondersteuning, de inzet van steungezinnen.
Een steunouder is een vrijwilliger die één of twee dagdelen per week een kind opvangt. Gekozen is voor een pilot met 15-20 gezinnen in wijken de Riet, Nieuwstraatkwartier/Ossenkoppelerhoek en Wierdensehoek.
We evalueren na een jaar voordat we de pilot eventueel omzetten in structureel aanbod.

Doorontwikkeling KC met KC-partners

Het integraal huisvestingsplan onderwijs is vastgesteld, hiermee wordt de komende jaren (ook) geïnvesteerd in kindcentra. Hierbij is de uitvoering van het plan volgend op nieuwe ontwikkelingen op het terrein van samenvoeging van doelgroepen, diensten en organisaties. Denk aan het samenbrengen van regulier en speciaal onderwijs.

Lokale coalitie "Rijke schooldag basisonderwijs / School en omgeving"

De schoolbesturen Varietas, Viadere (voorheen OPOA en PCONT) hebben met kinderopvang Humankind, stichting Avedan Welzijn en de gemeente Almelo een convenant gesloten.
De jarenlange ervaring met de werkwijze van IKC actief vormt de basis waarop de uitbreiding van activiteiten, thema's en doelgroep plaatsvindt. De structuur van methodisch werken in vaste activiteiten en programma’s maakt dat er doorlopend contact is met ouders en kinderen.

Sinds het schooljaar 2023-2024 wordt er gestructureerd op alle 8 scholen en in samenwerking met de buitenschoolse opvang een nog voller en verrijkter programma gedraaid op de thema's sport, cultuur, techniek en mentaal welbevinden.

De samenwerkingsstructuur
12-18 jarigen voortzetten en uitbouwen

De bestuurlijke samenwerkingsstructuur tussen de voortgezet onderwijs scholen, Avedan, het sportbedrijf, Kaliber kunstenschool, GGD Twente, de bibliotheek en de gemeente Almelo wordt voortgezet. Voor de uitvoering van het actieplan netwerk 12-18 jarigen zijn werkgroepen samengesteld welke zich in 2025 gaan focussen op:

  1. Jongerenparticipatie;
  2. Mentaal welbevinden;
  3. Ouderbetrokkenheid;
  4. Sociale kaart preventie.

In samenwerking met het VO en GGD jeugdgezondheidszorg wordt in 2025 een lespakket gekozen voor levenslessen op scholen.

Voortzetten rijke schooldag voortgezet onderwijs

Een Rijke schooldag VO biedt de mogelijkheid voor additioneel aanbod voor de jongeren van 12-18 jaar dat kan aansluiten bij de concrete uitdagingen voor jongeren. Het kan zo een bijdrage leveren aan de preventie van problematiek op deze leefgebieden en meer kansengelijkheid voor deze jongeren. Op basis van de evaluatie eind schooljaar 2024/25 en de beschikbare (rijks)middelen wordt in 2025 een vervolgrichting bepaald.

Activiteiten ontplooien passend bij het actieplan Jeugd

De op nationaal niveau vastgestelde hervormingsagenda voor de jeugd moet leiden tot het verbeteren van kwaliteit en passende en tijdige zorg voor kinderen en gezinnen en het op lange termijn betaalbaar
houden van het stelsel. De beweging die hierin genoemd wordt is dat  gemeenten verantwoordelijk zijn voor vrij toegankelijke basisvoorzieningen voor lichtere jeugdhulpvragen, die mogelijk nu nog onder het geïndiceerde aanbod vallen. De hervormingsagenda vraagt ons om meer voorliggend of zelf op te lossen in plaats van verwijzen naar hulp vanuit de Jeugdwet. De samenwerkingsstructuur helpt ons om hier met elkaar vanuit ieders verantwoordelijkheid activiteiten hiervoor uit te werken.

Communicatie over
kansengelijkheid en
talentontwikkeling jongeren

Via de social mediakanalen, de gemeentelijke pagina in de h-a-h-krant Almelo's Weekblad en onze eigen informatiekrant Gezond in Almelo blijven we inzetten op communicatie met onze jeugd en hun ouders/ verzorgers over thema's als vitaliteit, gezondheid, burgerschap en  talentontwikkeling bij de jeugd. Om het belang te agenderen en in gesprek te blijven over stimulerend aanbod dat past bij de behoefte.

Deze pagina is gebouwd op 03/10/2025 14:35:44 met de export van 03/10/2025 14:33:19