Bestuur
Rekenkameronderzoek Twentse samenwerking
Na de zomer van 2024 starten de gezamenlijke rekenkamers van de Twentse gemeenten het rekenkameronderzoek Twentse samenwerking. Afhankelijk van de uitkomsten van het onderzoek zullen er in 2025 zaken opgepakt worden.
Beheer gebouwen en gronden
Vastgoedbeleid en vastgoedmanagement
In 2025 wordt het vastgoedbeleid geactualiseerd. De voorbereidingen zijn in volle gang en de besluitvorming/vaststelling zal in het eerste kwartaal 2025 zijn. Ook zijn er grote stappen gemaakt binnen professioneel vastgoedmanagement. Medio 2025 verwachten we de structuur van het vastgoedmanagement te hebben staan. Professioneel vastgoedmanagement bestaat uit drie kernactiviteiten:
- Portfolio management (strategisch)
Binnen deze kernactiviteit horen het ontwikkelen van beleidskaders en langetermijnplannen. Denk daarbij aan vastgoedstrategie, accommodatieplan of integraal huisvestingsplan. De strategie wordt per pand en grondstuk in 2024 geactualiseerd en in 2025 vastgesteld, gelijktijdig met de actualisatie van het grond- en vastgoedbeleid. Vervolgens vindt jaarlijks een actualisatie plaats.
Stedelijke Ontwikkeling zal de advisering verzorgen voor het ontwikkelvastgoed en de bedrijfsvoering voor de kernportefeuille en niet-kernportefeuille. De door de raad van algemeen belang verklaarde panden vallen hier niet onder. De raad zal jaarlijks geïnformeerd worden over de portefeuille strategie (wijzigingen) die door college zijn vastgesteld, beginnend in 2025. Het resultaat zal als basis dienen voor assetmanagement.
- Asset- en accountmanagement (tactisch)
Deze kernactiviteit stuurt aan op de prestaties van gebouwen, waarbij er gekeken wordt naar energetisch, bouwkundig, installatietechnisch en financieel rendement. Ook wordt er gekeken naar de algehele bezettingsgraad en eventueel de tevredenheid van huurders en gebruikers.
Beheer en onderhoud van de gemeentelijke kapitaalgoederen behoort tot de (dagelijkse) kerntaken van de gemeente. Daarom achten we het noodzakelijk om, naast het scherper definiëren van het gewenste onderhoudsniveau, ook per object (strategie) vast te leggen welke maatregelen benodigd zijn om de klimaatdoelstellingen (CO 2 -neutraal voor 2050 = gebouwgebonden energieneutraal) te behalen. De panden, passend binnen de strategie kernportefeuille, zijn inmiddels bouwkundig, energetisch en installatietechnisch in kaart gebracht. Per pand zijn benodigde maatregelen uitgewerkt om de uiteindelijke (wettelijke) klimaatdoelstelling te behalen. Deze maatregelen worden, samen met de onderhoudsmaatregelen die passen bij het gewenste onderhoudsniveau, per strategie verder uitgewerkt. Na de structuur te hebben staan (verwachting medio 2025) zullen verschillende scenario’s uitgewerkt worden (renovatie, sloop/nieuwbouw, groot onderhoud, verduurzaming). Deze scenario’s zullen voorgelegd worden aan het college, waarna er een besluit genomen kan worden op welke wijze, op welk moment en op welk energetisch en onderhoudsniveau het vastgoed wordt gebracht en gehouden. Uiteraard zullen de nieuw verworven panden toegevoegd worden aan de kernportefeuille, dan wel ontwikkelvastgoed. Ook voor deze panden zal inzichtelijk gemaakt worden wat er benodigd is om ze op het gewenste niveau te krijgen.
- Property management (operationeel)
Property management omvat de kwaliteit en staat van onderhoud van gebouwen. Het administratief en financieel beheren van gebouwen hoort hier ook bij. Het Databeheer, welke nodig is voor assetmanagement, wordt (opnieuw) vormgegeven. De marktpartijen, welke de operationele taken zoals onderhoud aan de gebouwen gaan uitvoeren, worden beoordeeld op basis van prestatie-indicatoren. Er worden resultaatgerichte afspraken op langere termijn gemaakt i.p.v. eenmalige onderhoudswerkzaamheden.
Grondzaken algemeen
Voor het bepalen of er een stuk grond verkocht kan worden, wordt nu veelal gebruik gemaakt van kennis vanuit de gemeentelijke organisatie. Wat ooit begonnen is als groencommissie voor de overweging van snippergroen, is het nu uitgegroeid tot een commissie welke advies geeft over alle voorkomende verzoeken betreft grondverkoop (intern en extern). Om dit meer vorm te geven en te zorgen voor toekomstbestendigheid, willen we deze uitbreiden naar en positioneren als een uitgiftecommissie. Deze commissie beoordeelt en besluit binnen de (beleids-) kaders die zijn vastgesteld door college en/of raad.
Pachtgronden (agrarische)
In 2025 zal er nieuw pachtbeleid (geliberaliseerde pacht) zijn als onderdeel van het grond- en vastgoedbeleid.
De huidige aanpak is om bij de geliberaliseerde overeenkomsten een duur van één jaar te hanteren. Indien mogelijk en wenselijk, zal er een termijn van drie aaneengesloten jaren gegund worden.
Dit om duurzaam gebruik van de grond te stimuleren. De praktijk wijst namelijk uit dat, hoe langer een agrariër de grond mag gebruiken, des te duurzamer met de grond wordt omgegaan, de onderwerpen duurzaamheid, biodiversiteit en bodemkwaliteit hangen samen met het beheer van agrarische grond en zal een plaats krijgen in het nieuwe beleid.
Voor de uitgifte van geliberaliseerde pachtgronden kan de gemeente verschillende methoden hanteren:
- Hoogste inschrijving: de agrariër die de hoogste prijs biedt, mag de grond pachten;
- Op volgorde van inschrijving: de agrariër die het eerste op een perceel inschrijft, mag pachten;
- Toewijzing door gemeente: bijv. op basis van ligging van het bedrijf, of (maatschappelijke) aard of initiatief van het bedrijf
- Loting: elke agrariër mag voorkeurspercelen aangeven en d.m.v. loten wordt bepaald wie welk perceel mag pachten;
- Puntensysteem: de gemeente stelt (beleidsmatige) voorwaarden op en kent, op basis hiervan, punten toe aan de inschrijvingen.
Om voldoende flexibel te zijn en mee te kunnen bewegen met de markt/vraag, wil Almelo alle vormen (mogelijk) inzetten.
Bedrijventerreinen
Er zijn niet veel bedrijventerreinen meer beschikbaar voor verkoop. De resterende kavels gaan in 2024 in de verkoop en de levering zal in 2025 zijn. Ook willen we in 2025 d.m.v. contractmanagement het privaatrechtelijk handhaven van afspraken omtrent verkochte bedrijfskavels (zoals bouwplicht) beter borgen.
Snippergroen
Het stroomlijnen van snippergroenaanvragen bevorderen via een formulier op de website van gemeente Almelo.
Pilotproject ‘Aanpak oneigenlijk grondgebruik’ samen met Uitvoering Fysiek Na evaluatie van deze pilot het ontwikkelen, opzetten/ontwikkelen en deze aanpak optimaliseren en doorzetten
Bedrijfsvoering
Nieuw financieel systeem met verplichtingenadministratie
Almelo gaat in 2025 werken met een verplichtingenadministratie. Hiervoor zijn inmiddels beleidskaders opgesteld en vastgesteld. In 2024 worden deze kaders uitgewerkt en geïmplementeerd. In de nieuwe financiële applicatie, die in 2025 in gebruik genomen wordt, worden de verplichtingen vastgelegd.
Aanbestedingskalender
De aanbestedingskalender dient voor ons een tweeledig doel. Ten eerste het wettelijke doel. Dit houdt in dat aanbestedingen conform de aanbestedingswet rechtmatig op de markt worden gezet en dat alle partijen gelijktijdig van informatie worden voorzien. Door de markt tijdig te informeren over komende aanbestedingen, wordt een optimale marktwerking gegenereerd en wordt bijgedragen aan de algemene doelen van de gemeente.
Ten tweede fungeert de aanbestedingskalender als een tactisch sturingsdocument dat de capaciteitsplanning, projectplanning en management van de aanbestedingen voedt. In 2024 is gestart met het opstellen van de aanbestedingskalender en in 2025 wordt deze verder doorontwikkeld en ingebed in de organisatie
Algemene Subsidieverordening
Momenteel wordt de Algemene Subsidieverordening (ASV) geactualiseerd, waarbij ook aanvullende specifieke uitvoeringsregelingen geactualiseerd worden. Doel is om de geactualiseerde ASV in 2024 vast te stellen, zodat deze in 2025 van kracht kan gaan .
Mobiliteitsplan
Per 1-7-2024 geldt voor werkgevers naar aanleiding van het Klimaatakkoord de wettelijk verplichte CO 2 -registratie. Werkgevers zijn verplicht om de wijze van vervoer van alle medewerkers en gemeentelijke voertuigen te registreren en dit te rapporteren aan de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Dit heeft betrekking op het soort vervoermiddel, brandstof en aantal kilometers. In 2025 is de gemeente Almelo voornemens te onderzoeken of een verandering in het beleid kan bijdragen aan het streven de CO 2 -uitstoot te verminderen.